- Štítky blogu
- novinka
- semenáč
- skladem
- recept
- semenac
- ořechy
- zdarma
- Vánoce
- ovoce
- akce
- natural
- mandle
- balíčky
- vlašské
- zlín
- lyofilizované
- výdejní
- chips
- kokos
- sušené
- maliny
- mix
- kaše
- ovesná
- prodej
- garance
- doručení
- semenac.cz
- 2017
- mrazem
- ořechů
- arašídy
- duben
- kde
- dárky
- musli
- domácí
- kešu
- firemní
- čaj
- pobočka
- bombus
- doprava
- místo
- nové
- 2018
- vánoční
- dražované
- bestík
PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ MANDLÍ
Mandle je obecný název pro vyloupaná jádra pecky plodu mandloně obecné (latinsky Amygdalus communis), která roste především v subtropických oblastech naší zeměkoule.
Loupané jádra označujeme jako oříšky, botanicky je však mandloň spíše peckovice. Mandle se pěstují nejčastěji v USA, speciálně v Kalifornii (cca 70 % celosvětové výroby), dále pak také v Portugalsku, Itálii, Španělsku nebo ve Francii.
Výška celé rostliny dosahuje až 6m, neodmítne lehké a humózní půdy. Kvete od března do května. Následné období sběru je pak mezi červencem a srpnem. Sklizeň z jedné rostliny může dosahovat 50 až 60 kg mandlí. Rozlišujeme dva druhy mandlí: hořké a sladké. Bohužel jsou od sebe tyto dva druhy téměř k nerozeznání. Hořkémandle mají vyšší obsah amygdalinu, (ten má na svědomí její hořkou chuť). Nejčastěji se konzumují k vínu, ale nalezneme je také jako součást jídel (saláty, pečení...). Jíme je buď s hnědou slupkou (neloupané – neboli natural), loupané nebo mleté (popřípadě plátky).
NEJVĚTŠÍ ÚČINEK MÁ MANDLE, POKUD JI JÍME PŘÍRODNÍ "NATURAL", NELOUPANOU, TEPELNĚ NEUPRAVENOU
Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, nebo třeba celer, para ořechy a vlašské ořechy, jsou využívány v léčbě proti rakovině. Jsou plné živin. Pomáhají nám zlepšovat činnost srdce tak jsou při léčbě srdečních chorob velmi účinné.
VÍTE, ŽE 1 HRST MANDLÍ OBSAHUJE STEJNĚ VÁPNÍKU JAKO 0,25L MLÉKA, A VLÁKNINY JAKO POMERANČ A JABLKO. ZÁSOBUJE TĚLO ZDRAVÝMI BÍLKOVINAMI, STEJNĚ JAKO ČERVENÉ MASO, ALE BEZ CHOLESTEROLU.
Energetická hodnota na 100G:
1917 KJ (458 kcal)
Bílkoviny: 9 g
Sacharidy: 47,8 g (z toho cukry 36,2 g)
Tuky: 27,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,7 g)
Vláknina: 4,8 g.
Skladování mandlí: Mandle stejně jako ostatní ořechy jsou velmi náchylné na žluknutí. Proto doporučujeme spotřebovat je co možná nejdříve. Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte přímému slunečnímu záření.
AKCE: MANDLE NATURAL 1KG ZA 299 KORUN