Káždá naše surovina má ráda:
- temné, chladné, suché, nevětrané místo
A) Temné prostředí
Chrání před žluknutím - oleje, tuky a potraviny s jejim vysokým obsahem
Ochraňuje před nežadoucími změnami barvy nebo vitamínů
B) Chladné prostředí
Zpomaluje nežádoucí chemické reakce mezi látkami, z nichž je potravina složena (změny barvy, hořkost aj.)
Zpomaluje především nežádoucí růst mikroorganismů
C) Suché prostředí
Ochraňuje před pomnožování některých mikroorganismů (především plísní)
Ochraňuje před hrudkovatění nebo spékání sypkých výrobků (např. mouky, cukru, soli)
Příliš suché prostředí může některé potraviny znehodnocovat, i když tím potravina nestane zdravotně závadnou (např. vysychání, deformace, okorání)
D) Nevětrané prostředí
Zabraňuje oxidaci vzdušným kyslíkem (např. žluknutí tuků, změny barvy, ztráty vitaminů)