Meruňky sušené 250g

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Meruňky sušené 250gSkladem 4 ks99 Kč
Meruňky celé, sušené 250g
Země původu: Turecko
Složení: meruňky, oxid siřičitý
Balení: baleno v PP sáčku
Typ: proslazené, sířené
Skladování: Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
Hmotnost: 250g
Meruňka obecná (Prunus armeniaca) je strom z rozsáhlého rodu slivoň kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka.
Pochází z Číny. Do střední Evropy se dostala přes Armenii a do Česka se rozšířila z Itálie přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy.
Velmi jí škodí jarní mrazy. Na nízké teploty kolem 0 °C jsou citlivé hlavně květy a mladé plůdky. Dozrávají většinou uprostřed léta. Nejrozšířenější je v Česku odrůda Velkopavlovická, s poměrně velkými plody výborné kvality.
Meruňka má lahodné a delikátní plody, známé od starověku. To potvrzují i četné archeologické nálezy. Během vykopávek v údolí Fergana byly meruňky nalezeny ve vrstvách, jejichž věk je 5-6 tisíc let. V 1. století našeho letopočtu na Vysočinu Arménie dodávala mimořádné výsledky - sladká, voňavá, výživná tzv. arménská jablka. Díky výjimečné vlastnosti meruněk rychle získaly oblibu po celém světě. Meruňky rychle nasytí lidské tělo a obsahují vlákninu, 12% cukru v přírodě a 25-30% v kultuře. A v drti suché meruňky (sušené meruňky) množství cukru dosahuje 75-80%.
Sušené meruňky a džusy neobsahují žádný tuk, sodík a cholesterol, ale obsahují velké množství draselných solí, hořčík, draslík, železo, fosfor, vápník a minerály. Meruňky obsahují 27 % cukru, sušené 84 % a to především sacharózu.
Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály.
Živiny: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, mangan, hořčík, železo, vláknina.
Blahodárné účinky: detoxikační, antioxidační, protirakovinné, pročišťující, močopudné, posilují srdce, trávení i imunitní systém, nervovou soustavu, růst vlasů, upravují krevní tlak, pomáhají proti zácpě, cirhóze, revmatismu a dně.
Výživové informace:
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 1009 kJ / 241 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,39 g |
Sacharidy | 62 g |
- z toho cukry | 54 g |
Tuky | 0,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Vláknina | 7,3 g |
Sodík | 0,002 g |