Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 800,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ MANDLÍ
25.03.2018

PĚSTOVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ MANDLÍ

Mandle je obecný název pro vyloupaná jádra pecky plodu mandloně obecné (latinsky Amygdalus communis), která roste především v subtropických oblastech naší zeměkoule.


Plantáž mandloně obecné, rostliny která vyprodukuje krásné květy, ze kterých pak sbíráme jádra mandlí, oříšky.

 

Loupané jádra označujeme jako oříšky, botanicky je však mandloň spíše peckovice. Mandle se pěstují nejčastějiUSA, speciálně v Kalifornii (cca 70 % celosvětové výroby), dále pak také v Portugalsku, Itálii, Španělsku nebo ve Francii.


Květ mandloně obecné, v plné síle.


Výška celé rostliny dosahuje až 6m, neodmítne lehké a humózní půdy. Kvete od března do května. Následné období sběru je pak mezi červencem a srpnem. Sklizeň z jedné rostliny může dosahovat 50 až 60 kg mandlí. Rozlišujeme dva druhy mandlí: hořké a sladké. Bohužel jsou od sebe tyto dva druhy téměř k nerozeznání. Hořkémandle mají vyšší obsah amygdalinu, (ten má na svědomí její hořkou chuť). Nejčastěji se konzumují k vínu, ale nalezneme je také jako součást jídel (saláty, pečení...). Jíme je buď s hnědou slupkou (neloupané – neboli natural), loupané nebo mleté (popřípadě plátky).


Květy a plody mandloně obecné, ze kterých se již brzy sbíráme jádra - oříšky mandle.

 

NEJVĚTŠÍ ÚČINEK MÁ MANDLE, POKUD JI JÍME PŘÍRODNÍ "NATURAL", NELOUPANOU, TEPELNĚ NEUPRAVENOU

 

Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, nebo třeba celer, para ořechy a vlašské ořechy, jsou využívány v léčbě proti rakovině. Jsou plné živin. Pomáhají nám zlepšovat činnost srdce tak jsou při léčbě srdečních chorob velmi účinné.

 

Vyloupnutý plod mandloně obecné

 

 

VÍTE, ŽE 1 HRST MANDLÍ OBSAHUJE STEJNĚ VÁPNÍKU JAKO 0,25L MLÉKA, A VLÁKNINY JAKO POMERANČ A JABLKO. ZÁSOBUJE TĚLO ZDRAVÝMI BÍLKOVINAMI, STEJNĚ JAKO ČERVENÉ MASO, ALE BEZ CHOLESTEROLU.


Energetická hodnota na 100G:

1917 KJ (458 kcal)

Bílkoviny: 9 g

Sacharidy: 47,8 g (z toho cukry 36,2 g)

Tuky: 27,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 2,7 g)

Vláknina: 4,8 g.

 

Přehledná grafika o zpracování a pěstování mandlí, plodů mandloně obecné. Jak rostou mandle a kčemu se pěstují? Odpověď naleznete právě zde.

 

Skladování mandlí: Mandle stejně jako ostatní ořechy jsou velmi náchylné na žluknutí. Proto doporučujeme spotřebovat je co možná nejdříve. Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte přímému slunečnímu záření.

 

AKCE: MANDLE NATURAL 1KG ZA 299 KORUN


Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte akce, novinky a slevy!
Můj účet

Můj účet

Historie objednávek

Reklamace objednávky

Ověřeno zákazníky Heureka

Kontakty
Logo
Po - Pá, 9 - 16
Facebook
Copyright © 2016 - 2019 Semenáč.cz. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.