Quinoa bílá 500g

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Quinoa bílá 500gSkladem 4 ks84 Kč
Quinoa bílá 500g
Země původu: Jižní Amerika
Balení:baleno v PP sáčku
Hmotnost: 500g
Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech a hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek.
Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cerálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.
Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem. Je také jednou z plodin zařazených do programu Fair Trade, který mimo jiné garantuje spravedlivou cenu pokrývající náklady na produkci a životní potřeby.
Je to také bezlepková surovina, vhodná pro vegany. Vaříme ji podobně jako rýži. Po uvaření je nadýchaná a má lehce oříškovou chuť. Vhodná pro přípravu jak na slano, tak i na sladko.
Recepty: https://www.kucharkaprodceru.cz/quinoa-recept-krok-za-krokem/
Výživové informace:
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 1566 kJ / 374 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,8 g |
Sacharidy | 58,5 g |
- z toho cukry | 0 g |
Tuky | 5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Vláknina | 5 g |
Sodík | 0 g |