Rozinky zlaté JUMBO 250g

- Kompletní specifikace
- Rozinky zlaté JUMBO 250gnení skladem65 Kč
Rozinky zlaté JUMBO 250g
Země původu: Turecko
Složení: rozinky zlaté sušené, rostlinný olej 0,5%, oxid siřičitý
Balení: baleno v PP sáčku
Skladování: skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
Hmotnost: 250g
Rozinky jsou sušené plody vinné révy. Vyrábí se z velmi sladkých hroznů.
Významnými vývozci jsou tak Austrálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Argentina, Chile a Kalifornie a země s teplým klimatem kolem Středozemního moře.
Tradiční způsob výroby rozinek probíhá sušením hroznů na přímém slunci. Dnes se však využívá pro dehydrataci plodů vinné révy rovněž účinků horkého vzduchu a ve finále výroby jsou rozinky ošetřeny oxidem siřičitým, který brání oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy. Rozinky, často též hrozinky (podle současných pravidel pravopisu jsou však obě možnosti pravopisně správné) se mohou jíst syrové, především však se používají při pečení a vaření. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol ovocná šťáva, mléko či horká voda).
Na trhu se vyskytují rozinky různých barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené) a velikostí, bez peciček i s pecičkami. V rozinkách byl objeven také inulin, který představuje zdroj živin pro příznivou střevní bakteriální mikrofóru což představuje účinnou prevenci proti nádorovým onemocněním. Nejnovější výsledky výzkumů naznačují, že sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví. Fytochemikálie zabraňují ulpívání bakterií na povrchu zubů a následné tvorbě zubního plaku, který je rizikový pro vznik zubního kazu.
Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, antokyany, vápník, měď, fosfor, selen, zinek, železo, hořčík, draslík, sacharidy, vláknina, kyselina lynolová.
Blahodárné účinky: udržuje rovnováhu cukru v krvi, protirakovinné, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci a trávení. Sušené rozinky není potřeba tepelně upravovat. Jsou určeny především k okamžité spotřebě. Dají se použít do kaší jako sladidlo a náhrada běžného bílého cukru.
Výživové informace:
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 1264 kJ / 302 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,3 g |
Sacharidy | 79,2 g |
- z toho cukry | 59,2 g |
Tuky | 0,5 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,06 g |
Vláknina | 3,7 g |
Sodík | 0 g |