Tykev loupaná 1kg
- TOP

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Tykev loupaná 1kgskladem 7 ks179 Kč156 Kč bez DPH
Tykev loupaná - dýňová semínka 1kg
Složení: dýňová semínka loupaná
Země původu: Čína
Balení: vakuově baleno
Hmotnost: 1000g
Skladování: Semena tykve stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín K, vitamín E, betakaroten, vápník, měď, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-6, 3 nenasycené mastné kyseliny.
Pěstování tykví sahá do doby 4500 let před Kristem. Již praobyvatelé Ameriky hledali plody divokých tykví. Právě tato semena byla nalezena v nejstarších vykopávkách. Divoká zvířata a ptáci se ovšem živí i dužinou tykví. Předpokládá se, že člověk se jimi inspiroval a časem vyselektoval rostliny s lahodnějšími plody.
Z hlediska použití se tykve dělí na letní a zimní. Mají rády bohatou půdu a hodně tepla a slunce. Větší mráz plody zcela zničí. Sklízet by se měli vždy se stopkou a neskladovat tam kde je vysoká vlhkost vzduchu.
Po objevení Nového světa se tykve rozšířily do Evropy a Asie. Dnes jsou hlavními oblastmi pro pěstování a šlechtění tykví Turecko, Čína a Japonsko.
Semena se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků. Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Obsahují bílkoviny, vitamín E, zinek a jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Dýňová semena přispívají k zdravému vzhledu pleti. Semena dýně jsou také bohaté na vitaminy skupiny B, působící proti stresu a jeho negativnímu vlivu na imunitu. Dýňová semena jsou také účinná pro odčervení a používala se při napadení hlísty, tasemnicí a jinými vnitřními parazity.
Dýňová semínka se dají konzumovat i samotná a určitě jsou syrová semena dýně nejvýživnější a nejvhodnější pro lidský organismus. Doporučujeme semínka před jídlem na 6-10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu těch správných enzymů a dají i lehce opražit. Opražením ještě více vynikne jejich chuť a aroma, avšak jejich výživová složka se tím rapidně sníží.
Výživové informace:
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 2340 kJ / 559 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,5 g |
Sacharidy | 10,8 g |
- z toho cukry | 1,4 g |
Tuky | 49 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 8,7 g |
Vláknina | 6 g |
Sodík | 0,007 g |